17.08.2001

Siyahlar neden yüzemez?

Sydney Olimpiyatları'nda sadece 1 siyah yüzücü kürsüye çıkarken, Edmonton'da siyah atletler madalyaları süpürdü. Sebebi tamamen doğuştan

Kanada'nın Edmonton kentinde düzenlenen 8'inci Dünya Atletizm Şampiyonası geçtiğimiz hafta sona erdi. Erdi ermesine ancak yine madalya kürsüsüne çıkan atletlerin büyük çoğunluğu zenci sporculardı.

Spor otoriteleri ve hekimler özellikle son 50 yılda siyah sporcuların belirli spor dallarında beyazlara oranla büyük başarılar sağlamasının altında yatan gerçekleri masaya yatırdı. Uzmanların yoğunlaştığı konu, siyahların bazı dallarda harikalar yaratırken bazılarında ise hiçbir varlık gösterememelerinin hangi sebeblere dayandığıydı...

DİKEY KAS MESELESİ
Özellikle kısa mesafe koşuları, boks, maraton, uzun atlama ve özellikle de basketbol dallarındaki üst düzey sporcuların büyük çoğunluğunu oluşturan siyahların bazı spor dallarında açık ara beyazların gerisinde kalmasında en büyük faktör genetik özellikler. 20 yıldan fazla bir süre ırkların fiziksel özellikleri konusunda araştırmalar yapan Philippe Rushton beyazlarla siyahlar arasındaki genetik farklılıkların daha doğumda başladığını belirtiyor.

Siyahların kemik gelişimi nedeniyle beyazlardan bir hafta önce doğduğunu belirten Rushton bu durumun zencilerin dikey kas yapısına sahip olmasına yol açtığını vurguluyor. Ayrıca ergenlik dönemi ile birlikte siyahların refleksleri daha fazla hızlandığından uzun atlamada daha başarılı oluyorlar.

SİYAHLAR DAHA ATLETİK
"Tabu" adlı bir kitap yazarak siyah atletlerin spordaki başarılarını inceleyen Jon Entine de iki ırkın farklı dallarda hakimiyet kurmasını doğuştan gelen özelliklere bağlıyor. Entine, siyah kadın ve erkeklerin kalçalarının daha küçük, omuzlarının daha geniş ve kas sayısının daha fazla olduğunun altını çiziyor. Entine kitabında özellikle Afrika kökenlilerin kas yapılarının ve genetik özelliklerinin incelendiğinde bu sporcuların sürat ve mesafe konularına uygun olduğunu belirtiyor.

YİRMİ YILDA 1 ALTIN
Siyahların, beyazların gerisinde kaldığı spor dallarının başında yüzme, tenis, golf ve ağırlık kaldırılan sporlar geliyor. Beyazların bu dallarda daha başarılı olmasına, en büyük neden olarak belden yukarılarının daha kuvvetli kaslardan oluşması gösteriliyor. Dolayısıyla diyet, antrenman ve yetenek gibi faktörler bile ırksal özelliklerin yerini alamıyor.

Özellikle yüzme, siyah sporcuların hiçbir varlık gösteremediği bir dal. Yüzmede siyahların başarısızlığı kemiklerinin daha uzun olmasına ve kas yapılarının dikey olmasına bağlanıyor. Son 20 yılda siyah yüzücülerin kazandığı tek olimpiyat altın madalyası, Surinamlı Anthony Nesta'nın 1988'de Seul'de kazandığı ile sınırlı.

BİR DE PARANIN GÜCÜ
Beyazların diğer ırklara göre başarılı olduğu diğer bir dal da gülle atma, halter gibi ekstra güç gerektiren sporlar. Özellikle Doğu Avrupalılar geniş ve kaslı vücut yapıları ile kalın gövdeleri ve kısa bacakları ile bu tip sporlardaki madalyaların aboneleri.

Jimnastik, buz pateni ve akrobatik yüzmede ise hakimiyet Doğu Asyalı sporcularda. Özellikle Çinli ve Japonlar el ve kollarının kısa, gövdelerinin uzun olması nedeniyle esnek bir vücut yapısı gerektiren bu sporlarda rekor üstüne rekor kırıyorlar.